Nieuws Mar-athon
Het laatste nieuws

Aftellen naar de Mar-athon: 5 tips ter voorbereiding op de Mar-athon hardlopen

Het weekend van 22 en 23 juni is het weer zover: de Mar-athon rond Sneek en meer. Naast wandelen of hardlopen in deze prachtige omgeving, is het dit jaar ook mogelijk om de tocht op de fiets af te leggen. Hierbij is het van essentieel belang dat je goed voorbereid van start gaat. Maar wat komt er allemaal kijken bij deze voorbereiding? Lees verder en ontdek vijf tips voor een optimale voorbereiding op de Mar-athon.

 

Deelnemen aan de Mar-athon hardlopen

Bij de Mar-athon Sneek staan drie onderdelen centraal: wandelen, fietsen en hardlopen. Dit laatste onderdeel bestaat uit een hele marathon (42km) of een halve marathon (21km). Daarnaast is het deze editie ook mogelijk om 5 of 10 km af te leggen. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken over welke afstand het beste bij jou past. Niet iedereen is gewend om een hardloopwedstrijd tot wel 42 kilometer te lopen. Daarom is een goede voorbereiding van zeer groot belang. Maar waar let je op bij een goede voorbereiding?

 

Tip 1. Train je lichaam

De belangrijkste training voor het lopen van een lange afstand is de duurloop. Met name de hele marathon is een flinke afstand die niet onderschat moet worden. Begin met het lopen van lange afstanden op eigen tempo, die je vervolgens rustig opbouwt qua tijd, lengte en intensiteit. Ook cardio-krachttraining is een goede aanvulling op je algehele fitheid ter voorbereiding op de Mar-athon hardlopen. Plan je training ruim van tevoren en train regelmatig.

 

Tip 2. Neem voldoende rust

Voorkom overtraining en uitputting. Neem soms ook een stapje terug en verklein de loopafstand of intensiteit in je trainingsschema. Ook rustdagen en voldoende slaap zijn belangrijk om je lichaam te laten ontspannen. Rust is na duurloop- en tempotraining de belangrijkste voorbereiding op de Mar-athon hardlopen.

 

Tip 3. Pas je voedingsschema aan

Koolhydraten voorzien je lichaam van veel energie. Koolhydraatrijke maaltijden zoals pasta zijn een goede voorbereiding op de Mar-athon hardlopen. Nuttig bijvoorbeeld de dag voor de Mar-athon hardlopen een flink bord pasta als avondeten, om je energiespiegel de dag erna een boost te geven. Eet daarnaast na elke training veel eiwitrijke voeding om je lichaam en spieren goed te laten herstellen. En je vocht en mineraalhuishouding is minstens zo belangrijk voor, tijdens en na de training.  

 

Tip 4. Zorg voor de juiste uitrusting 

De juiste uitrusting is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Belangrijk zijn goede (hardloop)schoenen. Deze voorkomen blessures en blaren. Pas daarnaast je kleding aan op het weer en draag luchtige, ademende en niet te zware sportkleding. Draag tot slot een hartslag of snelheidsmeter om constant op een tempo te kunnen lopen dat voor jou comfortabel is.

 

Tip 5. Geniet

Blijf jezelf motiveren en uitdagen. Deelnemen aan de Mar-athon hardlopen is niet alleen gezond, maar ook ontzettend leuk. Geniet van de dag, de omgeving en het resultaat.