Nieuws Mar-athon
Het laatste nieuws

8 redenen waarom buiten sporten gezond is

Heb jij je al ingeschreven voor de Mar-athon rond Sneek en meer? Over paadjes en dijkjes (hard)loop of fiets je nabij Sneek en Sneekermeer. En wat is nou mooier dan de frisse buitenlucht, deze prachtige omgeving en het geluid van vogels om je heen? De gehele marathon vindt buiten in een prachtig stukje natuurgebied plaats. Dit is niet alleen een geweldige ervaring, maar brengt ook vele voordelen met zich mee. Daarom hebben wij acht voordelen van buiten sporten even op een rijtje gezet.

 

1. Het effect op je mentale welzijn

Dat sporten gezond is weten de meesten wel. Er is echter gebleken dat buiten sporten extra effecten op je mentale gezondheid heeft. Je maakt buiten namelijk meer endorfine aan. Dit leidt, in combinatie met zonlicht, tot een gelukkiger en ontspannen gevoel, minder stress en meer creativiteit.

 

2. Het effect van de zon

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De buitenlucht opzoeken is dus een perfecte gelegenheid om je lichaam te voorzien van deze vitaminen. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten en geeft een boost aan je immuunsysteem.

 

3. Het effect van groen

De kleur groen blijkt in vele opzichten een zeer positief effect te hebben. Groen zorgt voor ontspanning, balans en verfrissing. Bovendien werkt het rustgevend, waardoor een stress verlagend effect ontstaat.

 

4. Het effect op gewichtsverlies

Buiten verbrand je meer calorieën. Op de eerste plaats is dit te danken aan de krachten van Moeder Natuur, zoals tegenwind en omgevingsfactoren. Bovendien moet je lichaam in de zomermaanden harder werken om warmte te verliezen en in de winter om meer warmte vasthouden.

 

5. Het effect op de motivatie

Buiten sporten werkt ook motiverend. Zo blijkt dat sporten in een groene omgeving een verslavend effect heeft. Een rondje door het park is tenslotte aangenamer dan een half uurtje op een loopband. Dit zorgt er tevens voor dat mensen het buiten langer volhouden.

 

6. Het effect van buitenlucht

De zweterige, klamme lucht in de sportschool versus de frisse, schone buitenlucht van Friesland. De buitenlucht is vijf keer schoner dat de lucht in een sportschool. Meer blootstelling aan parken en bossen leidt daarom tot minder kans op depressie, longklachten en hart- en vaatziekten.

 

7. Het effect van buitenlicht

Door meer tijd door te brengen in daglicht wordt je slaapritme beter. Buitenlicht heeft namelijk meer effect op je biologische klok dan lampen. Bovendien maak je na buiten sporten meer slaaphormonen aan, waardoor je beter slaapt en algemeen fitter bent.

 

8. Het effect op je portemonnee

Tot slot is buiten sporten gratis. In plaats van veel geld te investeren in dure sportabonnementen, kun je net zo goed de buitenlucht opzoeken en gebruik maken van wat de natuur te bieden heeft. Zo profiteer je niet alleen van de extra voordelen, maar bespaar je bovendien wat geld.