Nieuws Mar-athon
Het laatste nieuws

De beste snacks tijdens of na het sporten

Doe jij mee met de Mar-athon rond Sneek en meer op 22 en 23 juni 2019? Of je nu gaat fietsen, wandelen of hardlopen, een lekkere snack bij het sporten kan veel toevoegen aan jouw sportresultaten. Behaal het beste resultaat en voorkom het verlies van waardevolle energie met aanvullende snacks. Maar welke snacks leveren de beste sportprestaties op? Hier volgen enkele tips over de beste snacks tijdens en na deze Mar-athon.

 

Het effect van eten op sporten

Gezonde voeding is belangrijk bij het behalen van een goed resultaat op de Mar-athon. Een gezond en afwisselend voedingspatroon vormt de basis van een gezond lichaam en daarmee betere sportprestaties. Vitaminen, koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Lichamelijke inspanning beïnvloedt op de eerste plaats de longen, het hart en de spieren. Daarnaast ga je transpireren en voedingsstoffen verbranden. Al deze processen vinden in je lichaam plaats en kunnen leiden tot aantasting van je DNA en flinke spierpijn. Of je nu meedoet voor plezier of om hoge sportprestaties te behalen, gezonde voeding en voldoende vocht zijn van belang om je lichaam te ondersteunen tijdens dit sportevenement.

 

De beste snacks voor en tijdens het sporten

Sporten kost energie. Het lichaam moet deze energie leveren. Wanneer het lichaam deze energie niet kan leveren neemt de kans op blessures en uitputting toe. Daarom zijn voor en tijdens de Mar-athon energievolle snacks cruciaal.

  • De banaan. Bananen bevatten kalium, waarmee ze kramp voorkomen. Bovendien voorziet het hoge gehalte aan goede koolhydraten het lichaam van voldoende energie. Ideaal dus voor de Mar-athon.
  • Niet alle vetten zijn slecht. Zo bevatten noten vetten die gezond zijn en beschadiging van cellen tegengaan. Ook zorgen zij voor een beter en sneller herstel na afloop.
  • Pure chocola. Ongelooflijk maar waar. Pure chocola zit vol mineralen en anti-oxidanten en werkt bloeddrukverlagend.
  • Koolhydraatrijke snacks. Zoals al genoemd bij de banaan voorzien koolhydraten het lichaam van energie. Voorbeelden van zulke snacks zijn ontbijtkoek, mueslirepen of een pakje Sultana of Liga Evergreen. Perfecte snacks om op zak te hebben tijdens het fietsen of lopen.

 

De beste snacks na het sporten

Ook na de Mar-athon moet het lichaam weer aangevuld worden met koolhydraten en eiwitten. Neem dus gerust een lunchpakketje mee met een boterham met jam, fruit en een stukje kaas of vlees. Als je dit vlak na de Mar-athon nuttigt herstellen je spieren snel en kun je zorgeloos nagenieten tijdens het Midzo-mar-festival. Tot slot is er natuurlijk maar één ‘snack’ onmisbaar zowel tijdens, als na je deelname aan de Mar-athon: Water. Drink altijd voldoende water om uitdroging tegen te gaan.