Hardlopen Friesland
Mar-athon rond Sneek
en het Sneekermeer

Het Sneekermeer

Het meer rond Sneek staat in de meeste delen van Nederland bekend om het jaarlijkse zeilevenement de Sneekweek. Deze groep mensen zal de prachtige omgeving van het Sneekermeer kunnen bevestigen: een combinatie van het uitgestrekte meer, de prachtige weilanden er omheen en de vele toeristische trekpleisters maakt dat het meer al vele bezoekers heeft gehad. Naast het feit dat het met uitermate geschikt is voor de watersport, is het met zijn slingerweggetjes rondom ook ongelooflijk geschikt voor de duursporter!

 

Duursporten rond het Sneekermeer

Met als uitgangspunt dat we mensen kennis willen laten maken met de schoonheid van dit stukje Friesland hebben we rond het meer een aantal hardloop- en wandelroutes uitgestippeld. Deze routes lopen, afhankelijk van de desbetreffende afstand, vanuit Sneek over het dijkje langs de Jentsjemar richting Rufus aan het Water. Vervolgens vervolgende deelnemers de route langs de Zwettepoel via Goingarijp over het schelpenpad langs het Sneekermeer naar Heerenzijl. Hier zullen de starters van de halve Mar-athon aanhaken om de laatste helft van de Mar-athon te voltooien. Dit laatste deel loopt door Terherne richting Oude Schouw, over de Grienedyk terug naar Sneek. Hier finishen alle kampioenen gezamenlijk over de finish op het Martiniplein!

 

Tussen water en wind bij het Sneekermeer

Iedere sporter die regelmatig de omgeving van het Sneekermeer op zoekt herkent het gevoel: heerlijk wandelen in de frisse lucht tussen de weilanden over de slingerweggetjes langs het meer. Zo wandel je dus tussen water en wind! En bij de Mar-athon maken we dit wel erg letterlijk. Namelijk, bij de oversteek bij Rufus aan het Water kunnen de hardlopers over steken met behulp van een ponton. Zo ren je dus echt óver het water!

 

Alle afstanden rond het Sneekermeer

Vanwege de grootte van het Sneekermeer loopt de route niet helemaal rond het Sneekermeer. De afstanden die we bieden voor wandelaars zijn 7,5, 21 en natuurlijk 42 kilometer. Voor de wandelaars is de 7,5 ingewisseld voor de 10 kilometer. Wil je de precieze routes bekijken? Bekijk hier de routes voor wandelaars, en hier ons overzicht van routes voor hardlopers.